Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Британската Национална галерия забрани внасянето на течности от посетители след поредицата атаки срещу картини в централната ѝ сграда в Лондон. Изключение ще бъде правено за бебешко мляко, изцедена кърма и лекарства, отпускани с рецепта, предаде кореспондентът на БНР.

Мярката, която влиза в сила от днес, идва след физическо увреждане на произведенията на изкуството от протестиращи.

"За съжаление сега сме достигнали момент, в който сме принудени да действаме, за да защитим нашите посетители, персонал и колекция", каза пред Би Би Си говорител на галерията.

От 2022 година досега има пет случая на посегателство над картини, сред които известни творби на Винсент ван Гог, Джон Констабъл и Диего Веласкес. Говорителят допълни, че две от тези атаки са се случили през последните две седмици и затова е взето "трудното и тъжно решение".

От галерията посъветваха посетителите да носят със себе си минимален брой вещи, както и че всички чанти ще бъдат проверявани, дори това да отнеме повече време.

Две активистки на екодвижението "Just Stop Oil" вече бяха вкарани в затвора за нападение с доматена супа срещу "Слънчогледите" на Ван Гог. Те бяха признати за виновни за престъпно увреждане на имущество. Самата картина не пострада заради защитния си стъклен екран, но на италианската рамката от 17 век са нанесени щети между 10 и 20 хиляди паунда. "Just Stop Oil" иска прекратяване на лицензите на Обединеното кралство за добив на нефт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Оферта

преди 3 часа

Инсталирайте ЯМР на входа на всички световни галерии и музеи. Всеки посетител да бъде тестван за психическа годност /нормалност/. Скоро май световните музеи и места със културна стойност ще станат виртуални . Последните поколения са доста откачени и не стават за реален живот.

7

Марлоу

преди 3 часа

По-важно е да се разбере кой подстрекава и плаща на такива индивиди до вършат пакости.Та те са организирани,разберете го.Нали никой не става с мисълта-ах днес ми е нещо криво.Ще си купя боя и ще омаскаря един Веласкес или Караваджо в музея?Не.Това са организации които подстрекават определени индивиди срещу заплащане.После се търси кой финансира тези организации и защо.Просто е.Това си е вид тероризъм.Кой създаде Грета Тумберг?Еуфорията в началото беше голяма.А днес я арестуват където се появи.

6

Анонимен

преди 4 часа

По-скоро трябва да забранят достъпа на всички с вид на джeндъpи и проблемът ще се реши веднъж завинаги.

fallback