Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Управляваното от комунистите правителство на Куба заяви късно в четвъртък, че ще затвори всички несъществени работни места в своя огромен държавен сектор, част от спешен опит за контролиране на спиранията на тока, които сега надхвърлят 12 часа на ден за милиони хора от целия остров, пише Ройтерс.

Куба тази седмица стана свидетел на драматично дълги прекъсвания на електрозахранването дори за остров, свикнал с опустошителни недостиг. Цели провинции останаха без светлина с часове, а много места извън столицата Хавана остават с по-малко от шест часа електричество на ден.

Премиерът Мануел Мареро обвини перфектната буря, добре позната на повечето кубинци - влошена инфраструктура, недостиг на гориво и нарастващо търсене - за настоящата криза.

„Недостигът на гориво е най-големият фактор“, каза Мареро в телевизионно съобщение, което беше изкривено от технически затруднения и забавено с няколко часа в четвъртък вечерта.

Силните ветрове и тежкото море, които започнаха с преминаването на урагана Милтън миналата седмица, осакатиха способността на острова да доставя оскъдно гориво от лодки в морето до своите електроцентрали, казаха служители.

Двете най-големи електроцентрали на острова, Антонио Гуитерас и Фелтън, произвеждат недостатъчно, каза правителството, и скоро ще бъдат изключени за поддръжка, част от четиригодишен план за съживяване на остарялата инфраструктура на Куба.

Бързо развиващите се частни предприятия в Куба, които според властите са склонни да консумират много електроенергия, също скоро ще бъдат таксувани с по-високи ставки за енергията, която консумират, каза Мареро.
В лабораториите на университета в Сантяго учените изследват неочакван източник на енергия: лигави, зелени морски водорасли.

Електрическата криза на острова направи живота все по-непоносим за жителите, които вече страдат от осакатяващ недостиг на храна, гориво, вода и лекарства, което предизвика рекордно масово изселване извън острова през последните години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 1 час

Социализмът, Другари, се оказа едно НЕДОНОСЧЕ!

12

Анонимен

преди 2 часа

К00пейки, четете ли бре?

11

Анонимен

преди 2 часа

Пак превод от изкуствен БЕЗинтелект. Гориво ЛОДКИ за електроцентралите???? Нима? А електроснабдяването в САЩ възстановиха ли го? Всъщност проблемът вече се решава, танкери с руски нефт са тръгнали за Куба преди дни.

fallback