Снимка: БГНЕС/ EPA

Лидерът на Хонконг обеща да реформира и съживи икономиката и финансовите пазари, включително намаляване на митата върху алкохола, като същевременно се стреми да подобри ужасните условия на живот за най-бедните в града, съобщава Ройтерс.

Още по темата

Джон Лий, в третото си годишно политическо обръщение, подчерта необходимостта от „задълбочаване на нашите реформи и проучване на нови области на растеж“, в съответствие с националните приоритети на Китай и неотдавнашните призиви от Пекин към всички сектори да се обединят, за да насърчат развитието и икономическия растеж.

Малката и отворена икономика на Хонконг усети вълнистите ефекти от забавянето на китайската икономика и политическото напрежение, включително продължилото години репресии на националната сигурност. Той нарасна с 3,3% през второто тримесечие спрямо година по-рано и се очаква да нарасне с 2,5%-3,5% за годината.
Въпреки че туризмът се възстанови след COVID, с 46 милиона посетители, които се очакват тази година, потреблението и разходите на дребно остават бавни.

Лий коментира още, че митата върху алкохола ще бъдат намалени до 10% от 100% за напитки с над 30% алкохолно съдържание, в опит да се стимулира търговията с алкохол. По-ниските мита се прилагат само за спиртни напитки на цена над 200 хонконгски долара (26 долара) и за частта над тази сума. Този ход ще „насърчи търговията с алкохол и ще насърчи развитието на индустрии с висока добавена стойност, включително логистика и съхранение, туризъм, както и потребление на храни и напитки от висок клас“, добави Лий.

Неотдавнашното решение на Китай временно да наложи строги мита върху френското бренди в замяна на митата на Европейския съюз върху китайските електрически превозни средства също може да бъде от полза за града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase