Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Бивш испански министър и говорител на правителството на премиера Хосе Мария Аснар (1996-2004 г.) беше осъден на 10 години и пет месец затвор, след като бе признат за виновен по дело за корупция, докато е бил начело на област Валенсия, предаде Франс прес.

Бившият член на дясната "Народна партия" (НП) Едуардо Саплана беше осъден за присвояване, пране на пари, подкуп и фалшификация. Той трябва да заплати също глоба в размер на над 25 милиона евро. Според присъдата 68-годишният политик не може да заема държавна длъжност в следващите близо 18 години.

Саплана има право да обжалва решението на съда.

В периода 1995-2002 година Саплана беше премиер на област Валенсия, а след това става министър на труда и говорител в правителството на Хосе Мария Аснар. Заема поста до 2004 година.

Ексминистърът е осъден, че докато е управлявал област Валенсия, той е взел подкупи, за да даде на определени фирми на концесия пунктове за технически прегледи на автомобили.  

Той бе задържан под стража от испанските власти за първи път през 2018 г. В този момент започна и мащабно дело за корупция срещу испанската "Народна партия". Партията бе обвинена в "незаконно финансиране". Обвиняемите по делото получиха присъди за общо 351 години затвор. Сред осъдените имаше и партийни фигури.  

По това дело бе разкрита цяла схема, в рамките на която представители на "Народната партия" в периода 1999-2005 г. са получавали подкупи в замяна на изгодни обществени поръчки в различни испански области. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 2 часа

А в България кога ?

8

Има ли такъв вирус?

преди 3 часа

Да го докараме и в България. Докато му измислят ваксината ще затворим поне 20% от българите и републиката ще еърже и цъфне! Ех, едни мечти и желания, ама без възможности как?

7

Анонимен

преди 3 часа

10 години ше пукне у Белене като Навални :)))

fallback