Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО започва голямо учение за използване на тактически ядрени оръжия. Учението за “готовност за даване на решителен отговор на всякакви заплахи" се провежда на фона на поредното втвърдяване на ядрената реторика на Москва, предназначена да попречи на Украйна да използва западни ракети с голям обсег за нанасяне на удари по руска територия.

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте съобщи, че учението Steadfast Noon започва днес и е с продължителност около две седмици. Участие ще вземат 2000 войници, осем бази и 60 самолета от 13 държави. То ще се проведе на територията на Белгия, Холандия, Великобритания и над Северно море. В него ще включват бомбардировачи и изтребители, способни да носят ядрени бойни глави. Според представители на НАТО Москва е била информирана за това, предавдоха световните агенции.

“Ядреното възпиране е крайъгълният камък на сигурността на съюзниците. Steadfast Noon е важен тест за ядреното възпиране на Алианса и изпраща ясно послание към всеки противник, че НАТО защитава и ще защитава всички съюзници", каза Марк Рюте.

Ядреното учение на НАТО традиционно се провежда всеки октомври от 10 г. насам.

НАТО предприема стъпки за гарантиране на безопасността, сигурността, ефективността и надеждността на ядреното възпиране на Алианса. Например тази година първият съюзнически изтребител F-35A от Холандия беше обявен за готов да изпълнява ядрени задачи. Декларацията на НАТО от срещата на върха във Вашингтон изяснява, че “фундаменталната цел на ядрения капацитет на НАТО е да запази мира, да предотврати принудата и да възпира агресията." В нея се посочва, че “докато съществуват ядрени оръжия, НАТО ще остане ядрен съюз".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase