Снимка: БГНЕС/ EPA

Местни доброволци, които помагат да се изхранят най-бедните в Судан през 17-те месеца на война, казват, че атаките срещу тях от противоборстващите страни затрудняват предоставянето на животоспасяваща помощ на фона на най-голямата гладна криза в света, пише Ройтерс.

Още по темата

Много доброволци са избягали под заплаха от арест или насилие, а общите кухни, които са създали в страна, където се смята, че стотици умират от глад и свързани с глада болести всеки ден, са спрели да сервират храна в продължение на седмици.

Ройтерс разговаря с 24 доброволци, които управляват кухни в централния щат на Судан Хартум, западния регион Дарфур и части от изтока, където милиони хора са били прогонени от домовете си след избухването на боевете между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF).
Международните хуманитарни агенции, които не успяха да доставят хранителна помощ на части от Судан, изложени на риск от глад, увеличиха подкрепата си за такива групи. Но това ги е превърнало в по-голяма мишена за мародерите от RSF, казаха 10 от доброволците пред Ройтерс по телефона.

„Бяхме в безопасност, когато RSF не знаеха за финансирането“, каза Гихад Салахелдин, доброволец, който е напуснал град Хартум миналата година и говори от Кайро. „Те виждат нашите кухни като източник на храна.“
И двете страни също са атакували или задържали доброволци по подозрение, че си сътрудничат с опонентите им, казаха дузина доброволци.

Един доброволец в Бахри, град, който заедно с Хартум и Омдурман съставлява голямата столица на Судан, казва, че войници в униформи на RSF са откраднали телефона, който той е използвал, за да получава дарения чрез приложение за мобилно банкиране, заедно с 3 милиона судански лири ($1200) в брой, предназначени за храна през юни.

По-късно същия месец войниците нахлуват в къща, в която се намира една от кухните, посред нощ и открадват чували със сорго и боб. Доброволецът, който е спал там, каза, че е бил вързан, със запушена уста и бит с камшик в продължение на часове от войници, които искали да разберат кой финансира групата.

Според осем доброволци от щата Хартум, който се контролира предимно от RSF, честотата на подобни инциденти се увеличи, тъй като международното финансиране за общи кухни се увеличи наближаващо лятото.
Много кухни не пазят данни за атаки, докато други отказаха да предоставят подробности от страх да не привлекат повече нежелано внимание. Въпреки това доброволци описаха пред Ройтерс 25 инцидента, насочени срещу техните кухни или доброволци в щата само от юли, включително повече кражби и побоища и задържането на най-малко 52 души.

Групи, които управляват кухни там, обявиха смъртта на най-малко трима доброволци при въоръжени атаки, включително един, за когото казаха, че е бил убит от войски на RSF в квартал Шаджара в Хартум през септември.

„Кухните на общността в Судан са спасителен пояс за хората, които са хванати в капан в райони с продължаващ конфликт“, каза Еди Роу, директор на Световната програма по храните на ООН в Судан. „Подкрепяйки ги, WFP успява да достави храна в ръцете на стотици хиляди хора, изложени на риск от глад, дори и при сериозни ограничения на достъпа."

Служители на ООН казват, че повече от половината от населението на Судан – 25,6 милиона души – изпитва остър глад и се нуждае от спешна помощ. В най-тежко засегнатите райони жителите, разселени от битки или под обсада в домовете си, прибягват до ядене на пръст и листа .
Местни доброволци основават стотици кухни в началото на войната, които сервират топли ястия - обикновено оскъдна каша от сорго, леща или боб - веднъж или два пъти на ден. Но тъй като цените на храните скочиха и частните дарения намаляха, някои трябваше да затворят или намалят услугите до пет пъти месечно.

Много общи кухни се управляват от свободна мрежа от обществени групи, известни като стаи за спешно реагиране, които са се опитали да поддържат основни услуги, като вода и електричество, и да разпределят храна и медицински консумативи.

Враждуващите страни си размениха вината за забавяне на доставката на хранителна помощ, докато RSF отрече да плячкосва помощ.
Главнокомандващият военните генерал Абдел Фатах ал Бурхан и лидерът на RSF Мохамед Хамдан Дагало казаха през септември, че са се ангажирали да улеснят потока от помощ.

Някои дарители вече работят чрез регистрирани посредници, за да получат финансиране за общи кухни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase