Снимка: БГНЕС
fallback

"Ако използва ядрените си оръжия срещу Юга, севернокорейският президент Ким Чен Ун ще се изправи пред края на режима си". Това заяви президентът на Южна Корея, докато Сеул провеждаше парад, на който демонстрира военните си способности.

Изтребители прелетяха над центъра на Сеул, а танкове се движеха по улиците. Южна Корея пък показа нови оръжия, включително най-голямата си балистична ракета "Хюнму-5“, която може да унищожава подземни бункери.

Събитието, с което се отбелязва Денят на въоръжените сили в Юга, се провежда в момент, когато отношенията между двете Кореи са в една от най-ниските си точки от десетилетия, а Пхенян обяви Юга за свой „основен враг“ и премести ядрени оръжия към границата.

„Ако Северна Корея се опита да използва ядрени оръжия, тя ще се изправи пред решителния и съкрушителен отговор на нашите военни сили и на съюза на САЩ и Република Корея“, заяви президентът Юн Сук Йол.

„Този ден ще бъде краят на севернокорейския режим“, подчерта Юн, обръщайки се към хилядите военнослужещи във военновъздушната база край столицата.

Вашингтон разполага десетки хиляди войници в Южна Корея, за да я защитава от Севера, а Сеул - който няма собствени ядрени оръжия - е покрит от ядрения чадър на САЩ.

Юн призова Севера „да се откаже от заблудата, че ядрените оръжия ще го защитят“, и разкритикува неотдавнашната кампания на Пхенян за изпращане на балони с боклук в южната част на страната, които предизвикаха смущения на летищата и малки пожари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Въпрос по история

преди 39 минути

Едната от двете Кореи е окупирана. Коя е тя?

52

Христо Христов

преди 2 часа

Северна Корея НИКОГА не е заплашвала Южна с атома си. Но американските мюрета винаги и навсякъде скачат като ужилени и с лъжи и демагогии да защитават господарите си. Няма значение дали преди 70 години или сега, на изток или на запад.

51

Христо Христов

преди 2 часа

До 28 "... ползвам си мобилен апарат Самсунг," - от няколко години станаха ***'лу'ци.

fallback