Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Джулиан Асандж, основателят на "Уикилийкс" (WikiLeaks) се готви за първата си публична поява, след като бе освободен от британски затвор, когато ще представи доказателства пред Съвета на Европа, предаде Ройтерс, цитира БНР.

53-годишният Асандж се завърна в Австралия през юни след сделка за освобождаването му, с която той се призна за виновен в нарушаване на американския закон за шпионаж, сложила край на 14-годишната му правна одисея на Острова.

Съпругата му Стела, за която той се ожени, докато бе в затвора с максимална степен на сигурност в Лондон, заяви, че той ще се нуждае от известно време, за да възстанови здравето и разума си след продължителния престой зад решетките, както и да прекара време с двете им деца, които никога не бе виждал извън затвора.

На 1 октомври Джулиан Асандж ще говори за първи път публично, когато ще даде доказателства пред Комитета по правни въпроси и права на човека на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург.

Изслушването идва след доклад на ПАСЕ, който заключава, че Асандж е бил политически затворник и призовава Лондон да проведе разследване дали е бил изложен на нехуманно отношение.

PRESS RELEASE:

Julian Assange to Address Council of Europe Following Confirmation of his Status as a Political Prisoner

On October 1, Julian Assange will arrive in Strasbourg to give evidence before the Committee on Legal Affairs and Human Rights of the Parliamentary Assembly…

— WikiLeaks (@wikileaks) September 24, 2024

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Парадокс

преди 2 часа

Когато изтекоха документите Панама, не вкараха в затвора тези които са КРАЛИ И СЕ ВИЖДА ПО ОТЧЕТНОСТ МИЛЯРДИ , офшорни далавери само на първенци свързани с правителства. Не вкараха тях а този който разпространи документите! Капишчи ?! :)) мълчиш и си ок. Колкото и да виждаш че се краде. Гарван на гарван око не вади.

6

ПРЕДАТЕЛ ТЪПУТИН

преди 2 часа

А АЛЕКСЕЙ НАВАЛНИ ЩЕ СЕ ПОЯВИ ВЪВ СПИРИТИЧЕН СЕАНС

5

Анонимен

преди 3 часа

Силен човек. Малцина са, които биха издържали на машината, която мачка за неподчинение.

fallback