Снимка БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан е скептичен, че страната му ще получи помощ от ЕС навреме след тежките наводнения тази седмица. „С цялото ми уважение, ако чакахме Брюксел да ни спаси, щяхме да сме във вода до шията“, каза премиерът на пресконференция днес, предаде Politiko.

Унгария е последната страна, засегната от опустошителните наводнения, причинили най-малко 21 смъртни случая в региона, въпреки че властите в Будапеща не съобщават за жертви. Виктор Орбан обяви по-рано тази седмица, че е отложил международните си ангажименти, докато наводненията отшумят, включително и дебата в Европейския парламент относно унгарското председателство на Съвета на ЕС.

Той обаче не пропусна възможността да удари шамар на Брюксел, когато отговаряше на въпрос за предложението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да помогне на страните от региона.

"Ако възникне ситуация в страната, има механизъм, който може да бъде активиран чрез едностранно уведомление", каза Орбан. „Направихме го, което означава, че Брюксел започна да проучва дали може да бъде предоставена някаква помощ. Когато приключат тези сложни брюкселски процедури и когато не бъдем наказани, че не получаваме полагащата се помощ, защото всичко това са неизвестни в Брюксел, тогава ще получим подкрепата", добави още той.

На 14 септември, малко след началото на дъждовете, които засегнаха басейна на река Дунав, услугата за спешно бързо картографиране „EU Copernicus“ започна да предоставя сателитни изображения на наводненията в Унгария по искане на Будапеща.

Острите коментари на Орбан може да са били повлияни от по-ранно решение на Европейския съд да глоби Унгария с 200 милиона евро за нарушаване на законите на ЕС за предоставяне на убежище.

„Засега нека погледнем положителните страни и с уважение да благодарим на Брюксел, че поне мисли за нас“, добави Орбан. /БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase