Снимка Екол Хабер
fallback

Преподавателят в минния факултет на Истанбулския технически университет (ИТУ) и инженер по геофизика проф. д-р Йовгюн Ахмет Ерджан направи тревожна прогноза за списанието Екол Хабер за очакваното земетресение в Мраморно море. Думите на Ерджан за силата на труса стресна хората в района.

Геофизикът обяви най-рисковите квартали на Истанбул и отбеляза, че очаква две земетресения в района на Мраморно море, като при тях линията на разлома ще се счупи от край до край.  

Ученият посочи, че градското строителство, извършено в Истанбул през последните години, не е правилно: „Има погрешен подход в Истанбул и други региони. Градското строителство сега не е антиземетръсно, а е заради печалбите за строителните фирми.“ подчертава Ерджан.

„В момента няма истинска градска трансформация в Истанбул. Нови сгради се издигат на празни площи и към приходите се добавят приходи. Рисковите сгради си остават"

Професорът уточни, че в Мраморно море ще се случат две големи земетресения. „Аз съм единственият човек, който твърди, че земетресението в района ще е не по-рано от 25 години. Ще има две земетресения в района северно от Мраморно море. Те ще се усетят осезателно дори и в Югоизточна България и Североизточна Гърция “ подчерта той.

„Едно от тези земетресения ще бъде в района Кючюкчекмедже в Истанбул, на дълбочина от 7 километра, с магнитуд 6,4-6,7 по Рихтер. Това земетресение ще сепредизвика разрушения в района.

Всъщност опасността ще дойде от второто голямо земетресение. То ще бъде по-голямо от първото. Второто земетресение ще има магнитуд 7,0-7,2 по Рихтер и ще е с епицентър по на Запад, до Мармара Ереглиси“, алармира специалистът.

Проф. д-р Ерджан продължи: „Второто земетресение ще се разпростре от Мармара Ереглиси до залива Сарос. Първото земетресение ще засегне Истанбул, а второто земетресение ще засегне района на Текирдагъ и дори части от Балканите. Земетресенията, които прогнозирах, няма да се случат преди 2045", подчерта Ерджан.

В края на изказването си си проф. д-р Ерджан отбелязва: „Въпреки страха от земетресение в Истанбул зелените площи се запълват със сгради. Ситуацията е странна. Говори се за опасност от земетресение в Истанбул, но тук продължава пренаселването. Първо това трябва да се спре, след това застрашените сгради трябва да бъдат обновени изцяло, за да се създадат по-безопасни условия за живот в 16-милионния град." /Марица
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Мнение 17,10,24

преди 1 ден

Има някаква истина в теорията на Професора,,но моето мнение е че това ще се случи много скоро,,,

48

Баба Ванга

преди 2 дни

Всички ***-путиняги да бегат да се спасяват у СССРусия, там ке живеят, доде умрат от глад.

47

ДаКастрирамеСулюПаси

преди 2 дни

Откакто СДС-Шайката изкорми и съсипа държавата все се тресем и не спираме. И така - цели 35 години.

fallback