Снимка: БГНЕС/ЕРА
fallback

Прокуратурата в сицилианския град Палермо поиска шест години затвор за италианския министър на инфраструктурата и вицепремиер, както и лидер на партия "Лига" Матео Салвини по делото за отказ за допускане на кораб с мигранти до италианска територия, предаде АНСА.

Делото се води заради това, че Салвини в качеството му на министър на вътрешните работи преди пет години, по време на първото правителство на Джузепе Конте, не разрешил на кораба на испанската неправителствена организация "Оупън армс" със 147 мигранти на борда да акостира на италианския остров Лампедуза.

Срещу Салвини, който по това време беше министър на вътрешните работи бяха повдигнати обвинения в отвличане във връзка с решението му да не допуска въпросните имигранти. Тогава прокуратурата разпореди плавателният съд да бъде конфискуван, а хората на борда да бъдат евакуирани.

Вчера в съда Салвини заяви, че ако трябва, пак би повторил действията си отпреди няколко години. Той не разреши акостирането на кораба като част от твърдите мерки срещу притока на мигранти и хуманитарните организации, спасяващи мигранти в Средиземно море. Окончателното решение ще бъде взето от висш съдия в края на триинстанционен съдебен процес.

Окончателната присъда може да лиши Салвини от правото да заема държавна длъжност, отбелязва Ройтерс.

По време на 14-месечния си мандат като вътрешен министър Салвини възпрепятства акостирането на няколко лодки на бреговете на Южна Италия в опит да спре имигрантските потоци. Той редовно обвинява неправителствените организации, които спасяват имигранти, че на практика насърчават трафика на хора.

"Невероятно е, че министър на Република Италия е изложен на риска да получи шест години затвор за това, че си е свършил работата по защита на границите на страната, както изисква мандатът, получен от гражданите", написа премиерът Мелони в "Екс".

"Превръщането на задължението за защита на италианските граници от незаконна имиграция в престъпление е много сериозен прецедент", допълни тя, като подчерта, че е "напълно солидарна" със Салвини.

Мелони, която дойде на власт през 2022 г., обеща да се справи потоците на нелегални имигранти от Северна Африка чрез приемането на по-строги закони, налагането на ограничения за неправителствените организации, които им помагат, и също така обяви планове за изграждане на лагери за приемане на мигранти в Албания.

В същото време тя даде възможност на стотици хиляди мигранти законно да започнат работа в Италия, за да се справи с недостига на работна ръка.

По данни на Министерството на вътрешните работи броят на незаконните мигранти, достигнали до  Италия по море от началото на годината досега, е с около две трети по-малък спрямо броя им за същия период на миналата година и възлиза на 44 675 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 4 дни

За организаторите и изпълнителите на платения трафик на африканци и азиатци кога ще има дело? Откога защитаването на държавните граници е престъпление? Всяка една организирана държава с институции и законност е длъжна да го прави. Нямат визи, нямат документи, не могат да докажат че идват от район на бойни действия, но имат права в чужда тях държава!

6

малко са

преди 4 дни

не 6,ами 60 да му дадат на тоя фашист,и всички които го харесвате сте същите като него

5

t666

преди 4 дни

Медал, не затвор !

fallback