Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полша би подкрепила прекратяването на социалните помощи за украински мъже в бойна възраст в Европа, за да ги подтикне да се върнат у дома и да се борят с руската инвазия, заяви полският външен министър.

Киев се опитва да попълни редиците на армията си, тъй като войната продължава вече трета година, включително чрез привличане на емигранти да се върнат в Украйна.

В петък полският външен министър Радослав Сикорски предложи „да се спре изплащането на социални осигуровки за хората, които имат право на украински набор“.

Някои мъже избягаха от Украйна, за да избегнат призоваването в армията, въпреки официалната забрана за напускане на страната, която се отнася за повечето мъже в бойна възраст.

„В Украйна не трябва да има финансови стимули за избягване на наборната служба“, продължи Сикорски.

Полша не предоставя осигурителни плащания на бежанците, каза Сикорски, който се застъпи за това другите европейски държави да приложат неговото предложение.

Сикорски заяви, че идеята ще „подпомогне западноевропейските финанси, което политически ще помогне на мейнстрийм партиите срещу десните радикали“.

Външният министър на Украйна Андрий Сибига заяви, че ще „подкрепи“ идеята, но за това са необходими „подходящи условия“.

Той добави, че в чужбина има около един милион мъже в мобилизационна възраст, включително 300 000 в Полша.

Изявленията бяха направени в петък, но от съображения за сигурност конференцията беше ембаргована до събота

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase