Снимка БГНЕС

Македонският премиер Християн Мицкоски цитира фраза на Йосип Броз Тито, а именно "Не искаме чуждото, не даваме своето“, отговаряйки на въпрос за отношенията с България. Едновременно с това той обяви разследване на хонорарите на бивши членове на Историческата комисия от македонска страна, предава "Слободен печат“.

"Нека експертите се включат, ние сме за това да се включат, за да намерим решение. Не мисля, че трябва да има повече коментари и внимание към политическите простотии от бивши членове на Историческата комисия. Стотици хиляди народни пари и евро бяха похарчени за нещо, което доведе до капитулация, приемайки това, което приеха Ковачевски и Османи.

Смятам, че липсата на доверие в това правителство, което получи легитимност от гражданите да коригира неправилно водените процеси в миналото спрямо тези членове на старата комисия, е въпрос на политическо решение, не е въпрос на нещо друго, дали ОССЕ щеше да се включи или не, не знам кой ще се включи“, заяви премиерът на Република Северна Македония, коментирайки реакцията на бившите членове на Историческата комисия.

Освен това той обяви, че ще се проведе разследване колко такси са платени и как са изразходвани парите в Комисията.

На журналистически въпрос какво очаква от утрешното посещение на македонската делегация в София, водена от президента на РСМ Гордана Силяновска-Давкова, той повтори, че страната иска да изгражда добросъседски отношения и тук няма дилема.

"Ще продължим да градим добросъседски отношения. Нашето мото е, че чуждото не искаме, своето не даваме (цитат на Тито - Tude necemo, svoje ne damo) , а изграждането на добросъседски отношения е европейска ценност и трябва да продължаваме така...Ние ще се борим за нашите интереси като държава и това е, няма от какво да се учудвате“, заяви Мицкоски, отговаряйки на журналистически въпроси след пускането в експлоатация на Спортно-възстановителния център "Бранители" в село Люботенски път в община Бутел.

Бивши членове на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Северна Македония и България реагираха тази сутрин в писмено изявление на последните промени в състава на Комисията. В реакцията си те изразиха недоволство от изявленията на премиера Християн Мицкоски, както и на министъра на външните работи Тимчо Муцунски, пише Фокус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase