Снимка БГНЕС

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви, че между декември и февруари, за когато са насрочени президентските избори, на които той е кандидат, потреблението на електроенергия ще бъде безплатно за домакинствата, които консумират по-малко от 180 кВтч на месец, предаде Франс прес.

Еквадорският президент обяви извънредно положение в пет провинции

„След като заздравихме публичните финанси, сега можем да се справим със сметките за електричество на домакинствата през декември, януари и февруари“, заяви президентът Нобоа по националната телевизия.

Изявлението идва в страна, чийто електроенергиен сектор е в криза поради продължителната суша, посочва АФП.

Според правителството от мярката, която ще струва а държавата около 34 млн. долара, ще се възползват около 3,5 млн. жители на Еквадор.

Електроенергийният сектор в страната е в извънредно положение от август насам поради продължителната суша, минималните хидроенергийни резерви и разрушената инфраструктура.

Красавица падна жертва на насилието в Еквадор: Разстреляха най-младия кмет в страната (СНИМКИ)

През април в страната имаше прекъсвания на електрозахранването с продължителност до 13 часа, тъй като резервите на няколко водноелектрически централи бяха на изчерпване. В средата на юни повреда на далекопровод доведе до всеобщо спиране на електрозахранването, припомня АФП.
Източник: Алексей Маргоевски/БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase