Снимка БГНЕС

Милиардерите от Силициевата долина обещават ключова финансова подкрепа за кампанията на Камала Харис в Белия дом, но в замяна имат списък с политики, към които демократката да се придържа, ако спечели президентския пост на изборите в САЩ на 5 ноември. Това разкри Ройтерс в проучване, публикувано ексклузивно в сряда.

Около 800 инвеститори от Силициевата долина подписаха отворено писмо, с което изразиха подкрепата си към Камала Харис. От тях 225-има избраха да опишат подробно причините, заради които искат тя да спечели, както и политиките, за които настояват.

Сред техните желания са репродуктивните права на жените, изменението на климата и подкрепа към стартиращите предприятия.

97% от всички 225 анкетирани смятат, че отмяната на закона “Роу срещу Уейд”, който гарантираше конституционното право на всяка жена да направи аборт, е било грешка. Според някои решението наранявало жените, посветили се на професиите си. “Това не са социални проблеми. Това всъщност са бизнес проблеми”, заяви Лесли Файнзайг, директор на Graham & Walker.

Инвеститорите гледат на Харис - калифорнийка с връзки в Силициевата долина, като на технически разбиращ кандидат, готов да се ангажира с индустрията. Те изразиха носталгия по управлението на Барак Обама, който преди десетилетие набираше служители от технологичния сектор и го възхваляваше. Оттогава политиците във Вашингтон заеха по-критичен тон.

Масово лидерите в Силициевата долина твърдят, че хората във властта трябва да разбират от технологии като изкуствен интелект и крипто, за да ги регулират ефективно. Затова и според мнозинството правителството трябва да наеме повече технологични таланти, които да са наясно как да се развиват модерните инструменти.

Всички, попълнили анкетата, са го направили анонимно. 62% от тях са били мъже, като 66% са от бялата раса. Възрастта им е между 35 и 64 години. 70% били демократи, а 30% - републиканци или независими, пише 24 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase