Снимка: БГНЕС/ EPA

Министерството на външните работи на Хондурас заяви, че ще прекрати повече от вековен договор за екстрадиция със САЩ, след като посланикът на Вашингтон изрази загриженост относно среща между служители на отбраната на Хондурас и Венецуела, пише Reuters.

В писмо до посолството на САЩ, споделено в социалните медии от външния министър Енрике Рейна, външното министерство изрази „решението на правителството на Република Хондурас да прекрати договора за екстрадиция“.

По-рано в сряда президентът на Хондурас Ксиомара Кастро нареди денонсиране - едностранно оттегляне на договор в международното право - и обвини Вашингтон в намеса в делата на нейната страна.
„Намесата и интервенционизмът на Съединените щати, както и намерението им да насочват политиката на Хондурас чрез своето посолство и други представители, е недопустимо“, каза левият лидер в публикация в социалните медии.

Посланикът на САЩ в Хондурас Лаура Догу каза по-рано на местни телевизионни репортери, че Съединените щати са загрижени след среща миналата седмица между министъра на отбраната на Хондурас Хосе Мануел Селая и неговия венецуелски колега Владимир Падрино.
Към Селая се присъедини началникът на Обединените началник-щабове на армията. Догу каза, че е била „изненадана“, че са се срещнали с „трафиканти на наркотици“.

Хондурас е верен съюзник на социалистическото правителство на Венецуела.
Договорът за екстрадиция позволи екстрадирането на високопоставени граждани на Хондурас, включително бившия президент Хуан Орландо Ернандес и бившия шеф на полицията Хуан Карлос Бонила.
Ернандес, бивш съюзник на САЩ, беше екстрадиран в САЩ, след като Кастро встъпи в длъжност през 2022 г. и оттогава беше осъден и осъден в американските съдилища по обвинения в трафик на наркотици.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase