Снимка: БГНЕС/ EPA

Използването на юана в световната търговия от Китай достигна рекордни нива поради по-близките отношения с Русия, пише Financial Times, като се позовава на данни на Държавната администрация за чуждестранна валута на Китайската народна република.

Делът на китайската валута, използвана в трансграничните транзакции на страната, достигна 53% през юли спрямо около 40% през същия период на 2021 г. Това беше улеснено, както посочва FT, от „по-тесните връзки с Русия, която подкрепя усилията на Пекин да интернационализира юана и да намали зависимостта от щатския долар“, се казва в публикацията.

Ограниченията, наложени от САЩ срещу Русия и засягащи способността на Руската федерация да извършва транзакции в долари, дадоха тласък на разширяването на трансграничното използване на китайската валута от страна на Пекин и установяването на по-тесни връзки в тази област с Руската федерация, отбелязва изданието.

„Ситуацията със санкциите създаде огромен стимул за Китай да развие своята [финансова] система и да разработи решения за свързване на китайската система с руската“, каза Александра Прокопенко, научен сътрудник в института Карнеги в Берлин.

Ръстът на търговията, уредена в юани, беше подпомогнат и от линиите за валутен суап, които Пекин отвори или поднови през 2023 г. със Саудитска Арабия, Аржентина и Монголия - всички производители на стоки със стоки, които Китай иска.

От 2022 г. нови клирингови банки за юана също са създадени в Лаос, Казахстан, Пакистан, Бразилия и Сърбия, според Народната банка на Китай.

Според Едуин Лай, професор в Хонконгския университет за наука и технологии, е „нормално“ за големи икономики като китайската да уреждат по-голямата част от търговията си в собствената си валута, за да „избягнат да бъдат оставени на милостта“ на друга валута.

В световен мащаб юанът все още е на второ място след долара за търговско финансиране. Той също така представлява само 4,74 процента от глобалните плащания, след долара, еврото и лирата, според най-новите данни от международната разплащателна мрежа Swift, пише още изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase