Снимка: БГНЕС/ EPA

Световната програма по прехраната към ООН (СПП) разследва двама от висшите си представители в Судан по обвинения в измама и укриване на информация от донорите относно способността на организацията да доставя хранителни помощи на цивилното население в условията на криза, съобщава Reuters.

Разследването на Службата на инспектора на СПП идва в момент, когато звеното за хранителна помощ на ООН се бори да изхранва милиони хора в обхванатия от война Судан, който в момента страда от вероятно най-тежкия недостиг на храна в света от години насам.

Като част от разследването, следователите проучват дали персоналът се е опитал да скрие предполагаемата роля на суданската армия в възпрепятстването на помощта на фона на брутална 16-месечна война със съперничещи паравоенни формирования за контрол над страната.

Един от проверяваните в разследването е заместник-директорът на СПП в Судан, Халид Осман, който е получил "временно назначение" извън Судан, което е де факто отстраняване от поста.

Втори високопоставен служител, областният мениджър на СПП Мохамед Али, е разследван във връзка с предполагаемото изчезване на повече от 200 000 литра гориво на организацията на ООН в суданския град Кости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase