Снимка БГНЕС

Германската полиция е задържала „истинския заподозрян" за нападението с нож в петък вечерта в западния германски град Солинген, при което загинаха трима души и други осем бяха ранени, съобщи вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл, цитиран от ДПА.

Ройл заяви, че заподозреният в момента е разпитван. Говорител на МВР на провинцията потвърди, че мъжът се е предал на властите, предаде БТА.

Ройл заяви, че задържането на заподозрения е резултат от целодневно разследване. Той заяви, че е „донякъде облекчен", подчертавайки, че са налице не просто подозрения срещу мъжа, а „определени доказателства".

Според вестник „Шпигел" заподозреният е 26-годишен мъж, пристигнал в Германия в края на декември 2022 г., който е подал молба за убежище.

Органите за сигурност са нямали подозрения, че е бил ислямистки екстремист.

По-рано властите задържаха 15-годишно момче по подозрение, че е разбрало за планираното нападение, но не е информирало властите, припомни Асошиейтед прес. Две свидетелки съобщиха на полицията, че са чули момчето и неидентифицирано лице да говорят за готвено насилие преди нападението.

Преди изявлението на Ройл антитерористичният прокурор Маркус Касперс заяви по време на пресконференция, че властите все още не могат да говорят за мотивите на нападателя.

„В момента не можем да идентифицираме мотивите, но предвид обстоятелствата не може да изключим възможността за тероризъм", заяви Касперс, без да предостави допълнителни детайли.

Загиналите при нападението са двама мъже на 56 и 67-годишна възраст, както и 56-годишна жена. Полицията заяви, че нападателят изглежда нарочно се е целил в гърлата на жертвите.

По-рано терористичната групировка „Ислямска държава" пое отговорност за нападението. Твърдението не може да бъде потвърдено по независим път. Групировката не предостави доказателства за твърденията си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase