Снимка: БГНЕС/ EPA

Аржентинските власти поставиха под карантина товарен кораб в река Парана, близо до центъра за търговия със зърно в Росарио, поради предполагаем случай на mpox, съобщи здравното министерство, тъй като международните власти остават бдителни за появата на нов щам на вируса mpox. който се разпространява по-бързо.

Корабът под карантина, под либерийски флаг, е бил на път от бразилския град Сантос, също основен търговски център, за да натовари соя, според министерството на здравеопазването и корабната агенция на Аржентина, съобщава Reuters.

Световната здравна организация (СЗО) миналата седмица обяви mpox за глобална извънредна ситуация за общественото здраве за втори път от две години, тъй като нов вариант на вируса се разпространява бързо в Африка. Ден по-късно беше потвърден случай на варианта clade 1b в Швеция, първият знак за разпространението му извън Африка.

Корабът близо до Росарио информира властите, че член на екипажа му, гражданин на Индия, е развил кисти по кожата, главно "на гърдите и лицето", и е поставен в изолация на кораба. Според здравното министерство е бил активиран спешен здравен протокол и корабът, който се е насочил към пристанището Сан Лоренцо, в провинция Санта Фе, е бил принуден да хвърли котва в средата на реката.

Само медицински персонал ще има право да се качва на кораба, докато протоколът остава в сила. Целият екипаж ще бъде под карантина, докато се направят тестовете и излязат резултатите, добавиха от министерството.

Болестта, известна преди като маймунска шарка , обикновено е лека, но може да се окаже фатална, особено за деца, бременни жени и хора с отслабена имунна система, особено тези, които страдат от вируса, причиняващ синдрома на имунната недостатъчност (ХИВ). Най-уязвимите групи са изложени на по-висок риск от усложнения, според специалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase