БГНЕС/EPA

Японският премиер Фумио Кишида заяви, че ще се оттегли през септември, слагайки край на тригодишен мандат, помрачен от политически скандали и проправяйки пътя за нов премиер, който да се справи с въздействието на увеличаващите се цени, съобщава Reuters.

„Политиката не може да функционира без обществено доверие“, каза Кишида на пресконференция в сряда, на която обяви решението си да не се кандидатира за преизбиране като лидер на Либералнодемократическата партия (ЛДП).
„Сега ще се фокусирам върху подкрепата на новоизбрания лидер на ЛДП като редов член на партията“, добави още той.

Решението му да се оттегли предизвиква състезание за заместването му като президент на партията и в последствие като лидер на четвъртата по големина икономика в света.

Обществената подкрепа на Кишида намалява на фона на разкритията за връзките на ЛДП с противоречивата Църква на обединението и политически дарения, направени на партийни събития за набиране на средства, които остават незаписани.

Но той също се сблъска с общественото недоволство от неспособността на заплатите да се справят с нарастващите разходи за живот, тъй като страната най-накрая се отърси от години на дефлационен натиск.

Който и да наследи Кишида начело на ЛДП, ще трябва да обедини разпокъсана управляваща група и да се справи с нарастващите разходи за живот, ескалиращото геополитическо напрежение с Китай и потенциалното завръщане на Доналд Тръмп като президент на САЩ през следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase