Снимка БГНЕС

Великобритания обяви днес нов пакет санкции срещу Беларус. Те са наложени на четири физически и три юридически лица за нарушения на човешките права и продължаваща подкрепа за руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Британското правителство съобщи, че координираните действия с международните партньори са свързани с годишнината от „силно опорочените“ президентски избори в Беларус през 2020 г.

Повечето независими наблюдатели смятат, че президентът Александър Лукашенко е загубил вота. Той се задържа на власт, след като вкара в затвора хиляди хора, за да потуши продължилите с месеци улични протести с помощта на съюзника си – руския президент Владимир Путин.

Сред санкционираните днес са началниците на четири беларуски наказателни колонии, в които са държани политически затворници.

„Четири години след бруталните сцени, които наблюдавахме в Беларус, безмилостните репресии на Лукашенко над гражданското общество не показват признаци на отслабване“, каза британският министър на външните работи Дейвид Лами.  „Ние сме на страната на хората в Беларус и техния стремеж към свобода и демокрация, и призоваваме режима да освободи всички политически затворници незабавно и без условия“, добави той.

Трите юридически лица, които са санкционирани, са две машиностроителни предприятия, които изнасят за Русия стоки с употреба във военния сектор, и една свързана с правителството на Беларус компания, която извършва дейност в сферата на отбраната.

Великобритания обяви и помощ от 2,5 милиона лири стерлинги (3 млн. долара) за финансиране на каузи, свързани с човешките права и гражданското общество в Беларус, съобщи БТА.
Четете още

    Иран е готов да развие сътрудничество с

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase