Снимка: Pixabay

Гръцката национална организация за обществено здравеопазване (EODY) издаде предупреждение за вируса на западнонилска треска и съветва гражданите да бъдат внимателни, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

Броят на регистрираните случаи е по-висок в сравнение със същия период през предходните пет години, докато вирусът присъства в цялата страна

"Очакват се допълнителни случаи на заразата в страната през следващия период, както и в други европейски страни", подчертава EODY, цитира в-к “Труд”.

Гръцките здравни власти препоръчват на гражданите да спазват предпазни мерки срещу комари, като репеленти против насекоми, мрежи против комари и др. и да се пазят от застояли водоеми.

Възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания трябва да обърнат още повече внимание и да следват превантивни мерки.

В същото време след 13 години отсъствие западнонилска треска е регистрирана и в Албания. От нея са починали трима души, а още 17 са заразени, съобщи албанският информационен портал "Шчиптаря". Западнонилската треска е сезонно заболяване, предавано чрез ухапване от заразен комар, което може да засегне централната нервна система.

Директорката на албанския Институт по обществено здраве (ISHP) Еугѐна Томѝни, която е и лекар, съобщи вчера, че към момента най-засегнати са общините Фѝер, Лю̀шня и Курбѝн, които трябва да продължат работата по дезинсекция. Тя споделя, че тримата починали са на възраст на 60 години, а имунитетът им е бил отслабен.

Томини подчерта, че ситуацията в страната е овладяна и посъветва гражданите да се предпазят от ухапвания от комар, като имат повишено внимание през летния сезон, когато популациите на насекомото се увеличават, цитира БТА.

"Трябва да носим леки, памучни дрехи с дълги ръкави, а в долната част – чорапи, къси панталони в светли цветове, за да виждаме комарите и да ги прогонваме. Желателно е и прилагането на репеленти против комари", каза директорката на Института по обществено здраве.

В последните две седмици Институтът извършва тестване за треската на терен и изисква от местните власти да извършват дезинсекция на зоните, където има много комари, отбелязва "Шчиптаря".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase