Снимка БГНЕС

Ако целият свят иска да види Руската федерация на масата за преговори, то Украйна не може да бъде "против“. Това заявява в интервю за френския вестник Le Monde президентът Володимир Зеленски.

Той е попитан и дали условията за започване на преговори с Москва са се променили от украинска страна или все още са тясно свързани с искането на Киев за изтегляне на всички руски войски и възстановяване на границите от 1991.

"Вярвам - както повечето страни - че на втората мирна среща на върха през ноември трябва да присъстват руски представители, в противен случай няма да постигнем жизнеспособни резултати. Не искам да ни пречат да подготвим съвместен план. Ако целият свят иска тях на масата (за преговори), тогава не можем да бъдем против“, коментира Зеленски.

Президентът допълва, че справедливият мир за Украйна трябва да създаде възможност за възстановяване на украинската териториална цялост, но "това не означава, че трябва да направим това само със силата на оръжието“, пише Фокус.

"Желателно е целият свят да спре Путин, така че границите да са предпоставка. Днес ние сме на фронтовата линия, докато Русия се стреми да води война. А след това ще можем да разрешим тези въпроси по дипломатичен път, ако Русия го поиска“, подчерта украинският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase