Снимка: Pixabay

Директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге е много притеснен от глобалното затопляне и допълва, че старият континент е един от регионите, затоплящи се най-бързо. Температурите се повишават два пъти по-бързо от средното за света, пише “Политико”.

Директорът на СЗО допълва, че горещите вълни са причина за смъртта на средно над 175 хиляди души годишно в Европа, т.е населението “плаща висока цена”

“Топлинният стрес е водещата причина за смъртните случаи, свързани с климата, в региона“, каза Клуге и допълва, че екстремните температури изострят хроничните заболявания, включително хронично-съдовите, респираторните и мозъчно-съдовите, психичното здраве и свързаните с диабета състояния.

Европейският регион на СЗО се състои от 53 държави в Европа и Кавказ, както и Централноазиатските държави Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

Оценките на организацията сочат, че между 2000 и 2009 г. е имало около 489 хиляди смъртни случая глобално, свързани с горещините всяка година. На европейския регион се падат 36% от тези смъртни случаи, средно по 176 040 всяка година. Като цяло, свързаните с горещините смъртни случаи в региона са се увеличили с около 30% през последните 2 десетилетия.

Клуге призова държавите да изготвят планове за действие в областта на топлинното здраве, които са „ключов процес за адаптация“ за повишаване на устойчивостта на общностите към горещите вълни. “В момента около 20 страни в региона имат подобни планове, но това не е достатъчно, за да се предпазят всички общности“, предупреди Клуге.

Европейският клон на СЗО също така разработва актуализация на ръководството си за планове за действие. Това трябва да подпомогне националните и местните правителства при изготвяне на техните собствени планове.

“Неблагоприятните последици за здравето от горещото време са до голяма степен предотвратими чрез добри практики в областта на общественото здраве, така че ако сме по-добре подготвени за по-горещия регион, ще спасим много животи както сега, така и в бъдеще“, каза директорът на СЗО. / БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase