Снимка БГНЕС

Руски военни кораби от Балтийския флот акостираха днес в пристанището на Хавана, а първи в пристанището влезе учебният кораб "Смолни", предаде кореспондент на ТАСС.

От борда на "Смолни" бяха произведени приветствени залпове, а от крепостта на пристанището на Хавана се чуха ответни оръдейни залпове. След учебния кораб в пристанището навлязоха танкерът "Елня" и патрулният кораб "Неустрашими". Руските кораби ще останат в Хавана до вторник, отбелязва ТАСС.

В кратко изявление кубинските Революционни въоръжени сили определиха посещението на руските военни кораби в Куба като рутинно, добавя БТА.

Това е второто посещение на руски военни кораби в Куба тази година. В началото на юни в пристанището на Хавана акостираха група руски военни кораби от Северния флот, начело с фрегата "Адмирал Горшков" и ядрената подводница "Казан", което предизвика голям интерес от страна на местните жители, припомня ТАСС.

Американският Държавен департамент и Пентагонът засега не са отговорили на запитванията за коментар на Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че Русия показва мускули изпращайки военни кораби в Куба, която се намира на по-малко от 160 км от щата Флорида.

Напрежението между Москва и Вашингтон се засили от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г., а руската военна активност в Атлантическия океан, макар и рутинна, се разшири заради подкрепата на САЩ за Украйна, твърдят американски представители.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase