Снимка Vijesti

Държавният департамент на САЩ назначи Александър Касаноф за специален пратеник за Западните Балкани. Той заема мястото на Габриел Ескобар, който бе освободен от поста след мащабно разследване на "Фронтлайнър", съобщи НОВА.

В момента касаноф е заместник-помощник секретар за Западните Балкани, отговарящ за пресата и публичната дипломация в Бюрото по европейски и евразийски въпроси, се казва в официалното съобщение на Държавния департамент.

Преди това Касаноф е работил в Ирландия, Туркменистан, Чили и Украйна. Получава наградата „Джеймс Клемънт Дън“ за високи постижения за работата си като политически съветник в посолството на САЩ в Киев по време на революцията на Майдана и последвалото нахлуване на Русия в Украйна.

Завършил е Националния военен колеж, Училището за напреднали международни изследвания „Джон Хопкинс“ и колежа „Хамилтън“. Александър Касаноф. Говори френски, италиански, руски и испански език.

Александър Касаноф заема мястото на Габриел Ескобар, който бе освободен от поста след мащабно разследване на "Фронтлайнър" през месец март. В разследването бяха описани детайлно финансовите връзки между семейството на Ескобар и сръбски правителствени органи, което предполага компрометиране на неговия неутралитет в чувствителния диалог между Косово и Сърбия.

През месец май т. г. Държавният департамент на САЩ обяви оттеглянето на Ескобар от поста, но го нарече "редовна ротация", а не уволнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase