Снимка: архив, БГНЕС

Кремъл осъди решението на САЩ да разполагат ракети с голям обсег в Германия и заяви, че това е завръщане към Студената война, предаде Франс прес.

"Германия, САЩ, Франция, Великобритания участват пряко в конфликта около Украйна. Всички атрибути на Студената война се завръщат с един конфронтация, с един пряк сблъсък", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Още по темата
"Всичко това се предприема, за да се осигури нашето стратегическо поражение на бойното поле", допълни той в отговор на въпрос на журналист по руската обществена телевизия.

"Това не е причина да бъдем песимисти, напротив, това е причина да се обединим и да използваме целия наш огромен потенциал и да изпълним всички цели, които сме си поставили в рамките на специалната военна операция в Украйна", добави Песков.

Белият дом обяви вчера, че САЩ ще разполагат от 2026 г. нови оръжия в Германия, което ще позволи удари по-надалеч, отколкото го правят настоящите американски системи, позиционирани в Европа.

Германският канцлер Олаф Шолц защити това решение пред нарастващите опасения за нова надпревара във въоръжаването в една страна, белязана силно от Студената война.

"Това се вписва в разубеждаването и това гарантира мира, това е едно нужно и важно решение, взето в правилния момент", коментира Шолц в кулоарите на срещата на върха на Алианса.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase