Снимка: БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне в Москва с руския президент Владимир Путин, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Радио "Свободна Европа" и "Файненшъл Таймс".

Руските информационни агенции цитират говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който нито потвърди, нито отхвърли възможното посещение. РИА Новости цитира Песков, който заяви, че Путин „има заета програма“ в петък, за която от Кремъл по-късно ще информира медиите.

Това би било първата среща на Путин и Орбан в Русия, откакто започна кризата в  Украйна. Орбан, който в сравнение с другите европейски лидери поддържа близки отношения с Москва, посети Русия през 2022 г., но тогава не се срещна с президента ѝ. След това те се срещаха, но в други държави.

В началото на месеца Унгария пое ротационното председателство на ЕС – предимно церемониална роля, свързана с съставяне на дневния ред и изготвяне на споразумения при приемането на законодателство, отбелязва Ройтерс.

Унгарското правителство не е отговорило с коментар на изпратените по електронна поща въпроси.

По-рано тази седмица Орбан посети Киев, където призова украинския президент Володимир Зеленски да обмисли възможността за примирие, което да ускори края на войната с Русия.

"Ротационното председателство на Европейския съюз няма правомощия да се свързва с Русия от името на ЕС“, заяви на профила си в социалната мрежа „Екс“ председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, реагирайки на съобщенията за посещението на Орбан в Москва. „Без самата Украйна не може да се провеждат никакви дискусии за Украйна", допълни той.

Унгария, страна членка на ЕС и НАТО, отказа да изпрати оръжия на Украйна и критикува санкциите на Европейския съюз срещу Русия. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase