Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на френската крайна десница Марин льо Пен заяви, че Килиан Мбапе не трябва да поучава французите как да гласуват.

Това съобщение идва, след като футболната звезда предупреди, че страната не може да бъде оставена "в ръцете на тези хора", визирайки Национален сбор (НС), предаде АФП.

След като крайнодясната партия НС стана победител в първия тур на извънредните парламентарни избори миналия уикенд, 25-годишният Мбапе каза, че резултатите са "катастрофални" и призова французите да гласуват срещу крайната десница на втория тур на вота на 7 юли.

Франция и Португалия се изправят един срещу друг в Хамбург в четвъртфиналите на Евро 2024.

В интервю за CNN Льо Пен заяви, че Мбапе е "много добър" футболист, но настоя, че не е негова работа да дава указания за гласуване.

"Мбапе не представлява французите с имигрантски произход, защото има много повече от тях, които живеят на минимална заплата. Които не могат да си позволят жилище и не могат да си позволят отопление", каза Льо Пен.

"Тази тенденция актьори, футболисти и певци да излизат напред и да казват на французите как трябва да гласуват, и особено хора, които печелят 1300 или 1400 евро на месец, докато са милионери или дори милиардери, които живеят в чужбина, започва да не се приема добре в нашата страна", добави тя.

"На французите им омръзна да бъдат поучавани и съветвани как да гласуват. Тези избори са избори на еманципацията, в които френският народ иска да си върне контрола върху съдбата си и да гласува както намери за добре. Мисля, че в момент, когато населението се подготвя да гласува, те (звездите и известните личности) трябва да проявят малко сдържаност", заключи Льо Пен.

Последните прогнози предвиждат, че партията на Льо Пен ще разполага с най-големия блок в долната камара на Националното събрание, но няма да получи абсолютно мнозинство.

Редица известни футболисти, включително халфът на Франция Жул Кунде, призоваха французите да блокират крайната десница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase