Снимка: Pichi Pastosa

Тридесет пътници бяха ранени, след като полет от Мадрид за Уругвай беше ударен от "силна турбуленция" и трябваше да направи аварийно кацане в Бразилия, съобщи испанската авиокомпания Air Europa в понеделник.

"Нашият полет UX045 за Монтевидео беше отклонен към летище Натал (в Бразилия) поради силна турбуленция", написаха от Air Europa в публикация в X. "Самолетът се приземи нормално и тези, които са получили различни видове наранявания, вече се лекуват.“

Самолетът, ударен от турбуленцията, е Boeing 787-9 Dreamliner, според уебсайта за проследяване на полети FlightAware. Машината има капацитет да побере до 339 пътници.

"Изведнъж самолетът се дестабилизира и отиде в пикиране. Хората, които нямаха колани, се издигнаха във въздуха и се удариха в тавана. Те са с наранявания. Тези, които бяха с колани, не са пострадаха чак толкова много", каза един от пътниците, Максимилиано, пред Ройтерс.

Кадри, разпространени онлайн, показват как един от пътниците без колан е влязъл в багажното отделение и е трябвало да бъде спасен от там.

Друг пътник, Стеван, каза пред информационната агенция: "Има пътници с фрактури и наранявания по ръцете, лицата и краката. Има около 30 ранени. Чувството беше ужасно. Мислехме, че ще умрем там, но слава богу, това не се случи."

Испанската авиокомпания каза, че друг самолет е излетял по-късно в понеделник от Мадрид и е взел блокираните в Бразилия пътници, за да продължат пътуването си към Уругвай.

Air Europa добави, че всеки, който се нуждае от здравни грижи, се лекува на международното летище Натал в Бразилия.

Новината идва като последното развитие в поредица от лоша реклама за производителя на самолети Boeing.

Въпреки че досега няма доказателства, че нараняванията по време на полета на Air Europa са имали нещо общо с неизправност, Boeing наскоро се сблъска със серия от сигнали за нередности, според които има проблеми с безопасността в компанията.

Само миналата седмица информатор излезе с твърдението, че части от самолетите 787 Dreamliner на Boeing са били построени по опасен начин - потенциално водещо до "опустошителни последици". Предишен информатор, Сам Салехпур, инженер на Boeing, каза, че е открил и докладвал за подобни пропуски в самолети 787 и 777.

В продължение на почти две години, започвайки през 2021 г., FAA и Boeing спряха доставките на новите Dreamliners, докато проверяват пропуските. Boeing заяви, че е направил промени в производствения си процес и доставките в крайна сметка са възобновени.

Повече от дузина лица, подаващи сигнали, се обявиха срещу Boeing през последните години и броят им нарасна значително, след като тапата на вратата се откъсна от самолет 737 Max през януари точно след излитането, оставяйки зейнала дупка отстрани на самолета.

FAA е започнала множество разследвания срещу Boeing, а Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че може да повдигне наказателни обвинения срещу компанията заради продължаващите пропуски в качеството и безопасността.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase