С протести и сблъсъци с полицията днес в германския град Есен започна конгресът на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", предаде кореспондентка на БНР в Берлин. Партийната лидерка Алис Вайдел откри конференцията с остри нападки срещу правителството и кмета на град Есен, който се опитал да попречи на провеждането на конгреса.

Над 100 000 души се опитаха да спрат влизането на делегатите. Наложи се полицията да използва лютив спрей срещу протестиращите.

"Ние сме тук. И това първо трябва да бъде произнесено - един кмет от Християндемократическия съюз се опита да попречи на провеждането на нашия конгрес. Господин Куфен, кмет от Християндемократите - ние сме тук", каза пред 600 души в конгресната зала Алис Вайдел.

Тя разкритикува курса на управляващата коалиция, като я обвини, че провежда "политика срещу собственото си население". Резултатът бил "деиндустриализация на Германия" и "миграционна криза". Страната се била "превърнала в конска ферма", заяви тя. Федералното правителство трябва да подаде оставка и да разчисти пътя за нови избори."

Ако "Алтернатива за Германия" дойде на власт в страната, ще отмени закона за гражданството, който току-що влезе в сила, както и закона за самоопределението, който в бъдеще ще улесни транссексуалните хора да сменят пола и името си в службата по вписванията.

"Преразпределението" на парите на данъкоплатците към "държавите длъжници" в ЕС също ще бъде спряно. Вайдел се противопостави и срещу възможността Украйна да се присъедини към ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase