Снимка: архив, БГНЕС

Мъж във Франция получи двегодишна условна присъда за кражба на творба на Банкси, съобщи АФП. Мъжът е използвал камион с кран, за да вземе рисунка, направена на обратната страна на знак за паркиране в Париж.

Межди Р., който е на 38 г., е музикант. По думите му самият Бански е поискал свалянето на знака. Художникът, от своя страна, беше глобен с 30 000 евро. Освен това Бански трябва да компенсира центъра за съвременно изкуство "Помпиду", намиращ се в близост до знака, върху който е била рисунката.

Кражбата е била прецизно подготвена и извършена през нощта от мъж с камион със сменени регистрационни номера.

На заседанието на 10 юни мъжът е признал вината си за случилото се на 1 септември 2019 г. По думите му "графитите по улиците нямат стойност" и той не е откраднал артефакт, а е "участвал в сваляне на метална плоча". Подсъдимият е нарекъл Бански свой приятел, който го е помолил да махне рисунката, изобразяваща плъх, оборудван с нож. Британският уличен художник е искал да попречи на други хора да присвоят работата му или да се възползват от нея, както и да демонстрира "лицемерието на капитализма, който казва коя творба е стойностна и коя не".

Межди Р. твърди, че е действал в екип със самия Бански, но не е успял да докаже твърдението си.

Творбата е трябвало да бъде отнесена във Великобритания.

Това не е първият път, когато френски съд издава присъда за кражба на творба на Банкси. През юни 2022 г. осем мъже бяха осъдени в Париж на шест месеца условно до две години затвор за кражба и транспортиране до Италия на врата от Батаклан с графит на художника, изразил почит към жертвите на атентата от ноември 2015 г.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase