Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарският опозиционен лидер Петер Магяр заяви, че подкрепя правото на Украйна на самозащита, но не подкрепя изпращането на оръжия в Киев, съобщи „Политико“.

Партията TISZA на Магяр спечели 7 места на неотдавнашните избори за Европейски парламент (ЕП), намалявайки доминацията на крайнодясната партия "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан. Магяр се превърна в най-сериозния опонент на Орбан и се надява да му се противопостави на националните избори през 2026 г.

"Ние споделяме позицията на унгарското правителство: Няма да изпращаме войски или оръжия на Украйна от Унгария. Знаете деликатното положение на Унгария в тази война", каза опозиционният лидер.

Магяр и неговите евродепутати от TISZA влязоха в ЕП като част от групата на Европейската народна партия (ЕНП). Лидерите на ЕНП, включително председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и шефът на партията Манфред Вебер, поставиха подкрепата за Украйна като условие за членството в ЕНП.

Унгария под ръководството на Орбан остана най-близкият съюзник на Москва в ЕС. Унгарският премиер многократно е възпрепятствал отпускането на помощ за Украйна и се е противопоставял на присъединяването на Киев към НАТО и ЕС.

"Мисля, че ЕНП разбра особената, деликатна унгарска ситуация в тази война. Но ние ще подкрепим с всички други начини и инструменти, разбира се, украинския народ", каза Магяр.

Унгарският опозиционер отново изрази подкрепа за "независимостта и суверенитета" на Украйна и определи руския президент Владимир Путин като агресор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase