Снимка: архив, БГНЕС

Учени идентифицираха най-старото вино в света - бяло вино, открито в древноримска гробница на около две хиляди години в южната част на Испания, съобщи ДПА.

Виното е открито през 2019 г. в древноримски мавзолей край гр. Кармона, недалеч от Севиля. Смята се, че е това е фамилна гробница на обитатели на древноримския град Кармо. В нея са положени шест урни с човешки останки, както и няколко предмета, посочват изследователи от университета на Кордоба и местната археологическа служба.

Те са се натъкнали на "изключителна и неочаквана" находка - останки на мъж, потопени в червеникава течност в запечатана стъклена погребална урна. Анализът на минералния профил на течността и наличието в нея на някои характерни полифеноли, биомаркери, налични във всяко вино, е довел до идентифицирането на течността като бяло вино, пишат авторите на изследването в специализираното издание  Journal of Archaeological Science.

Червеникавият цвят на течността се е получил с времето, вероятно в резултат на въздействието на "твърди частици, съдържащи се в урната", се посочва в публикацията.

Установяването на произхода на виното се оказало най-трудната задача за специалистите, защото няма образци, с които да бъде сравнено. Въпреки това авторите на изследването са установили сходства с минералния профил на съвременните бели вина, произвеждани в региона региона Монтия-Морилес, източно от Кармона, и на шери вината от Херес.

Бялото вино се използвало традиционно от древните римляни в погребални ритуали заради религиозното му значение. Следи от древни вина са откривани често, абсорбирани от корпусите на кораби, отбелязват авторите на изследването. Според тях находката им е най-древното вино, запазено в течна форма.

Досега за най-старо вино в света се смяташе бутилка от Шпайер, Германия, открита през 1867 г., за която се смяташе, че е от четвърти век, се посочва в прессъобщение на университета на Кордоба, Испания.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase