Снимка: БГНЕС/ЕРА

Финландец, задържан още през април, е заподозрян в сексуални посегателства срещу повече от 200 непълнолетни и малолетни, извършени в американската платформа за видеосъобщения Омегъл (Omegle) и други социални мрежи в периода между 2022 и 2023 г., съобщи финландската полиция, цитирана от Франс прес.

Смята се, че 30-годишният мъж, чието име не се съобщава,  се е свързал чрез видеосъобщения с "повече от 200 непълнолетни/малолетни" на възраст между 6 и 15 години, предимно момичета, и е искал от тях да "остават по оскъдно облекло и да извършват сексуални действия" пред камера, съобщи полицията.
Задържан през април, мъжът е заподозрян в сексуално насилие над деца при утежняващи вината обстоятелства, сексуална експлоатация на деца и сводничество.

Първоначалните контакти са били осъществени в Омегъл и в някои случаи са продължили в други платформи, се казва в изявление на полицията.

Идентифицирането на всички жертви е трудно, тъй като много от тях са имали анонимен достъп до сайта, който е бил закрит в края на 2023 г. От над 200 непълнолетни "177 все още не са идентифицирани", заяви Петри Лампу, ръководител на разследването.

Предполагаемите престъпления са извършени през 2022 г. и 2023 г., а полицията е помолила законните настойници на децата, които може да са били жертви, за съдействие при разследването.

"Като се имат предвид предполагаемите деяния и броят на жалбоподателите, това е мащабно престъпление", подчерта Лампу.

Според финландската полиция сексуалният тормоз и нападенията са били широко разпространени в Омегъл, която стартира през 2009 г. Нейният основател, Лейф Кей-Брукс, обяви, че мрежата ще бъде закрита през ноември 2023 г.

Но "децата могат да станат жертви и чрез други приложения, като ТикТок, Инстаграм, Снапчат, Дискорд", предупреждава полицията, като призовава родителите да контролират използването на социалните мрежи от децата си./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase