Снимка: Pixabay

Над 500 поклонници са загинали в Мека, традиционният мюсюлмански хадж, съобщава The Guardian, а причината е рекордната и екстремна жега, която достига до над 50 градуса по Целзий.
 
Поне 323 от загиналите са египтяни. Сред починалите има също 60 граждани на Йордания. Саудитските власти съобщиха, че в болница се лекуват над 2000 души, отново заради жегите, цитира bTV.

Хаджът е една от петте колони на исляма и всички мюсюлмани, които могат да си го позволят, е добре да го направят поне веднъж в живота си. В последните години обаче климатичните промени и глобалното затопляне не подминават и този район. Температурите около Мека се повишават с 0,4 градуса на всеки 10 години.

В понеделник на площада около джамията в Мека бяха измерени рекордните 51,8 градуса по Целзий. Журналисти на място съобщават, че поклонниците заливали дрехите си с вода с надеждата да се охладят. Самите ритуали също излагат на риск живота на поклонниците, тъй като повечето молитви се провеждат навън, докато слънцето грее безмислостно.

Тази година около 1,8 милиона души ще вземат участие в традиционния хадж. 1,6 от тях са чужденци. Саудитска Арабия осигурява охладени помещения по трасето на поклонението, но хората, които не са закупили официални визи за хадж, нямат право да ги посещават.

Организацията на хаджа е изключителна чест за саудитското кралско семейство. Една от титлите на крал Салман е „Наместник на Двете свещени джамии“ в градовете Мека и Медина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase