Снимка: архив, БГНЕС

Миналия месец по света е имало повече разселени хора от когато и да е заради войни, конфликти, насилие и репресии, предаде ДПА, като се позова на публикуван днес доклад на службата на върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН).

В края на миналата година броят на разселените хора е бил 117,3 милиона, като се предполага, че към май тази година те са се увеличили в световен мащаб до 120 милиона души -  с близо 10% повече в сравнение с предходната година. Освен това тази бройка се равнява на 1,5% от населението на света.

Според службата на ВКБООН повече от две трети от тези хора са вътрешно разселени, като само в Судан има над 9 милиона вътрешно разселени, а 2 милиона души са избягали в съседни държави.

От хората, които са избягали в чужбина, две трети остават в съседни държави, често при трудни условия, но с надеждата, че ще може скоро да се завърнат в родината си, отбелязва ДПА.

През изминалата година Съединените щати са били най-популярната дестинация за търсещите дългосрочна закрила и страната е получила най-голям брой молби за убежище, следвана от Германия.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase