Снимка: Michelle Raponi от Pixabay

Почти като на шега, но е съвсем наистина, освен във Венеция, вече може да се разходите с гондола и в Одрин. Градът от години е любима дестинация за шопинг туризъм на българите, а сега предлага и нова туристическа атракция.

Гондолите имат и имена - “Мерич” (Марица), “Меджидие” (златна османска монета и османски орден) и “Тунджа” и са различни от познатите венециански гондоли. Те приличат на големите лодки, които са били изполвани от османските войници при превземането на Константинопол и които се наричат "канджабаш" (глава кука).

Новата атракция по турското крайбрежие привлича внимание с червения си цвят. Локдите са специално пригодени за туристически разходки по река Марица, притежават висока подвижност и са с електрически мотор. Дължината им е осем метра и са с капацитет за 14 души. Съоръжени са със спасителни жилетки, има и водач на всяка гондола, обясниха от обслужващия екип на пристана.

Юнус Сезер, областен управител на Одрин сподели, че идеята е от няколко години, но е реализирана едва сега.

"Проектът за туристически разходки с гондоли по река Марица е реализиран с усилията на местните власти. Искахме да осигурим максимална възможност на жителите на града и гостите да се възползват от предимствата, които предлага река Марица, която край Одрин е най-пълноводна. Надяваме се, че с новата туристическа атракция ще допринесем гостите на красивия ни Одрин да се възползват от повече исторически и културни дадености на града", заяви Сезер.  

По думите на областния управител урбанизацията на зоната около реката е включена в плановете за развитието на града. Създадени са пешеходни пътеки, спортни съоръжения и пейки, както и са разкрити различни заведения по крайбрежието на реката.

Одрин усилено се готви за европейското първенство по гребане, на което ще бъде домакин през септември т.г.

Круизите се осъществяват всеки ден, включително в почивните дни, от 10 до 19 часа. Времетраенето на пътешествието с гондола е 30 минути. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase