Снимка: архив, БГНЕС

Досегашните депутати във Федералния парламент на Белгия и в парламентите в трите административни области на страната, които загубиха изборите на 9 юни и не получават нов мандат, ще бъдат обезщетени, както предвижда законодателството. Някои от обезщетенията ще бъдат за стотици хиляди евро, съобщават местни медии.

Законът предвижда в случай на загуба на избори да се изплаща обезщетение от две заплати за всяка от годините, прослужени в парламента (федерален или областен). Месечното възнаграждение на федерален депутат е 10 563 евро преди облагане, а в областните парламенти в Брюксел и Валония достига 11 508 евро. Така депутат, който е работил например един мандат в последните пет години, ще получи от 126 756 евро до 138 096 евро бруто.

Дадени са конкретни примери с федерален депутат, който със своя 17-годишен парламентарен стаж и след като загуби последните избори, ще получи 359 142 евро. Негов колега от парламента на Валония ще вземе 265 632 евро, като тази сума е т. нар. таван на обезщетението за депутатите в южната белгийска област. Рекордьор в това отношение изглежда ще бъде досегашният председател на Сената, който напуска след 31 години работа и ще бъде поощрен с над половин милион евро.

Медиите отбелязват, че отпадащите депутати имат правото да се откажат от обезщетение.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase