Снимка: архив, БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон призова всички, "съумели да кажат "не" на крайните" политически сили, да се обединят преди или след предсрочните парламентарни избори, които той свика след провала на неговия лагер на евровота, спечелен от крайната десница, предаде Франс прес.

Още по темата
"Надявам се, че когато дойде времето, преди или след (изборите - бел. ред.), ще се съберат жените и мъжете с добра воля, които заедно съумяха да кажат "не" на крайните", обяви Макрон в днешното си обръщение. Той възложи на партиите от своя лагер да започнат дискусии с други политически сили срещу крайната десница, която би защитила "изключването", и крайната левица, която той обвинява в "антисемитизъм" и "антипарламентаризъм".

Макрон обвини френската крайна десница в "двусмисленост" по отношение на Русия и в желание за "излизане от НАТО", отбелязва Франс прес.

Френският президент заяви, че предложенията на другите партии във Франция ще доведат до фалит на пенсионната система в страната, допълва Ройтерс.

Агенцията посочва, че френският президент е призовал съперничещите си центристки партии и от двете страни да се присъединят към него в създаването на демократичен съюз срещу крайнодясната партия "Национален сбор" на Марин Льо Пен на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Макрон отново потвърди, че няма да подаде оставка, ако неговият лагер не спечели предсрочните парламентарни избори, отбелязва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase