Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, предупреди за нови ответни мерки срещу Южна Корея, ако продължи с разпръскването на листовки и излъчванията на съобщения по високоговорители към северната си съседка, съобщи Ройтерс и БТА.

„Ако Република Корея продължи с едновременните провокативни разпръсквания на листовки и излъчвания по високоговорители, тя без съмнение ще стане свидетел на нови ответни мерки от Корейската народнодемократична република“, каза Ким Йо Чен в изявление, публикувано от Корейска централна телеграфна агенция, използвайки официалните имена на двете корейски държави.

Вчера министерството на отбраната на Южна Корея съобщи, че подновява излъчването на съобщения по високоговорители към Северна Корея, след като предупреди по-рано Пхенян да прекрати изпращането на балони, пренасящи смет, през границата на юг.

„Това е прелюдия към много опасна ситуация“, заяви Ким, която е заместник-директор на отдел в управляващата Корейска трудова партия.

Решението за подновяване на излъчването като форма на психологическа война беше взето, след като Северна Корея пусна вчера около 330 балона със смет, като 80 от тях паднаха от другата страна на границата, според южнокорейската армия.

Тази нощ, малко след изказването на Ким Йо Чен, Северна Корея пусна 310 балона с боклук над южната си граница, съобщи южнокорейската армия, цитирана от местната агенция Йонхап, предаде Франс прес.

„Последната група натоварени със смет балони, изпратена в неделя, съдържа хартиен и пластмасов боклук, като за момента няма открити токсични материали“, съобщи щабът на южнокорейските въоръжени сили.

Пхенян започна да изпраща балони със смет и оборска тор през май, като заяви, че това е отговор на листовките срещу севернокорейските власти, пускани от южнокорейски активисти като част от пропагандната кампания.

Южна Корея прекрати излъчването с високоговорители в рамките на споразумение, подписано от лидерите на двете корейски държави през 2018 г., но оттогава напрежението се засили, след като Пхенян продължи да развива оръжейните си системи.

Южнокорейското излъчване включва световни новини и информация за демократичното и капиталистическо общество, с Кей-поп музика в паузите. Смята се, че звукът се чува на над 20 километра навътре на севернокорейска територия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase