Снимка: TinaKru от Pixabay

След като преди два месеца със закон се легализира употребата на марихуана за развлечение, сега Германия затяга положението като въвежда нови правила, а те ще касаят най-вече ограничения за шофьорите.
 
С новите поправки за шофьорите се въвежда ограничение от 3,5 нанограма на милилитър кръв от активната съставка в канабиса - тетрахидроканабинол. На новите водачи се забранява да шофират под въздействието на канабис, пише bTV. Новите правила са, за да се избегне шофиране след смесена употреба на алкохол и канабис.

На лицата, които са употребили канабис, вече е напълно забранено да шофират под въздействието на алкохол. В Германия ограничението за шофиране след консумация на алкохол е 0,05% съдържание на алкохол в кръвта.

След измененията се включват и допълнителни разпоредби за отглеждането на канабис в т.нар. клубове за канабис, за да се предотврати появата на мащабни плантации.  На федералните провинции е предоставена по-голяма свобода на действие при прилагането на закона, например при проверките на клубовете за канабис.

Припомняме, че след много дебати и спорове, през февруари се прие закон за канабиса, който позволява на германиците, навършили пълнолетие, да притежават, купуват или отглеждат марихуана, въпреки че все още се прилагат строги разпоредби и ограничения.

Законът влезе в сила от 1 април и позволи на възрастните да носят със себе си до 25 грама марихуана, а в дома си да съхраняват до 50 грама. Съгласно закона в домашни условия могат да се отглеждат до три растения.

Публичната консумация на марихуана е забранена в близост до деца, училища, детски градини, детски и спортни площадки, както и на други места.

Законът беше прокаран в парламента от лявоцентристкото коалиционно правителство на канцлера Олаф Шолц. Опозиционните консерватори от блока ХДС/ХСС обаче продължават да призовават Германия отново да забрани марихуаната в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase