Снимка Пиксабей
fallback

Израелски съд потвърди днес 35-дневната забрана на дейността на телевизия "Ал Джазира" в Израел, наложена от правителството от съображения за национална сигурност, а министър заяви, че се надява, когато забраната изтече в събота, тя да бъде удължена с още 45 дни, предаде Ройтерс.

Израелските власти обискираха на 5 май хотелска стая в Йерусалим, ползвана от "Ал Джазира" за офис, и казаха, че прекратяват дейността на телевизията, докато не спре войната в Газа, и я обвиниха, че насърчава враждебността към Израел. "Ал Джазира" отхвърли обвиненията като "опасна и нелепа лъжа", която излага журналистите на опасност.

Днешното съдебно решение одобрява със задна дата забраната до 8 юни. Окръжният съдия от Тел Авив Шай Янив каза, че е получил доказателства, че радикалната групировка "Хамас" и катарската телевизия "Ал Джазира" поддържат отдавнашни и близки отношения и обвини канала, че насърчава целите на "Хамас". Той не представи доказателствата, за които говори, пише БТА.

"Свободата на изразяване е от голямо значение по време на война. Въпреки това, когато има значителна заплаха за националната сигурност, то тя е на първо място", написа той.

"Ал Джазира", която критикува израелските военни операции в Газа, откъдето съобщава новини за войната, каза пред съда, че не подстрекава към насилие или тероризъм и че забраната е непропорционална, пише в съдебните документи.

По отношение на обвиненията във връзки с "Хамас" телевизията каза, че нейните журналисти имат голям набор от конфиденциални източници както от израелска, така и от палестинска страна. Каналът обвини Израел, че умишлено е убил няколко от неговите журналисти в Газа. Израел твърди, че не взима журналисти под прицел.

Израелски сателитни и кабелни телевизии спряха на 5 май излъчването на "Ал Джазира" по инструкции на правителството. Министърът на комуникациите каза днес, че цели забраната да бъде удължена с още 45 дни.

Службата на ООН за правата на човека и САЩ разкритикуваха спирането на "Ал Джазира" в Израел.

Катар, където се намират някои политически лидери на "Хамас", опитва да бъде медиатор за споразумение за спиране на огъня и освобождаване на заложниците, което би могло да сложи край на войната в Газа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 3 седмици

Днес гледам втори коментар ми трият без да има нищо неприлично в него. Само казах, че българските медии доста премълчават за случващото се в Газа. Големи гълчащи бели птици. Успех!

5

аноним

преди 3 седмици

Нямат работа там!!!!!

4

Реалист

преди 3 седмици

Демек еврейците искат да скрият магариите които вършат там..

fallback