Снимка: архив, БГНЕС

Твърдения, че Фетхуллах Гюлен, лидерът на обвиняваната за опита за преврат в Турция през 2016 г. организация, е бил отвлечен от имението си в Пенсилвания, САЩ, направи неговият племенник Ебуселеме Гюлен, съобщиха турски медии.

Според племенника отвличането е извършено от високопоставени членове на организацията като част от вътрешни борби за лидерството на т.нар. от Анкара Фетуллахистка терористична организация (ФЕТО). Ебуселеме Гюлен, който подкрепя твърденията си с видеозапис от имението в Пенсилвания, обвинява за отвличането по-специално Джевдет Тюркьолу, ръководен кадър на мрежата ФЕТО с прякор "Високия Джевдет" ("Узун Джевдет").

В. "Йени шафак" обаче помества и други хипотези за отсъствието на Гюлен, а именно, че той е болен и е държан под строго наблюдение от ръководни кадри на мрежата ФЕТО, които не искат той да се среща с никого, или дори, че е мъртъв.

Въпросът бе обсъден и в предаването "Неутрална зона" на турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Пред телевизионния канал пенсионираният полковник от щаба на жандармерията Ерай Гючлюер отправи твърдения, че Гюлен е бил отвлечен от Пенсилвания с операция на ЦРУ и че преди време е направил опит да се самоубие с лекарства. Според Гючлюер понастоящем лидерът на ФЕТО не е напълно вменяем. Пенсионираният полковник твърди още, че лидерството на ФЕТО е оспорвано от четири групи вътре в организацията, като целта на отвличането е след смъртта му да бъде представен негов приемник на поста, за когото свидетели да потвърдят, че е бил посочен от самия Гюлен, а изборът всъщност ще е на ЦРУ.

Властите в Анкара обвиняват 83-годишния проповедник Фетхуллах Гюлен и неговото движение в организиране на опита за преврат на 15 юли 2016 г., който имаше за цел да свали президента Реджеп Тайип Ердоган.

Анкара отдавна настоява пред Вашингтон да ѝ предаде Гюлен, но досега дипломатическите ѝ усилия остават неуспешни. Проповедникът отхвърля обвиненията, че е замесен в заговора срещу правителството на Ердоган.

Фетхуллах Гюлен живее в самоналожено изгнание в имение на площ от 26 акра в планинския район Поконо в щата Пенсилвания, от 1999 г. и притежава зелена карта.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase