Снимка БГНЕС

Осемнадесетгодишните ще избират между форма на задължителна национална служба или обществена дейност, ако торите спечелят отново изборите на 4 юли, каза британският премиер Риши Сунак, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Сунак заяви, че във Великобритания има "поколения млади хора, които не са имали възможностите, които заслужават", отбелязвайки, че тази радикална мярка ще помогне за обединяване на обществото в един "все по-несигурен свят".

В бъдеще 18-годишните британци ще могат да избират между задължителна редовна служба във въоръжените сили за период от 12 месеца или да работят по един уикенд месечно в продължение на една година като доброволци в сферата на обществената дейност в своите общности, уточняват торите.

В очевиден стремеж да спечелят гласовете на по-възрастните избиратели британските консерватори отбелязват, че това може да включва подпомагане на местните служби на пожарната, полицията и националната здравна служба, както и на благотворителни организации, занимаващи се с грижи за самотните възрастни и изолирани хора.

Сунак се опитва да очертае своеобразна разделителна линия между консерваторите и лейбъристите по отношение на глобалната сигурност, след като обеща до 2030 г. да увеличи разходите за отбрана до 2,5 % от брутния вътрешен продукт на Великобритания, отбелязва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase