Снимка: БГНЕС

Горещата вълна в Мексико е взела 48 жертви за последните два месеца, като почти половината от тях са в рамките на последната седмица, предаде ДПА, като се позова на съобщение на мексиканското здравно министерство.

Още по темата
Общо 956 души са получили медицинска помощ заради топлинни удари, обезводняване и слънчево изгаряне, откакто горещият сезон започна в страната в средата на март. Горещата вълна е най-често срещаната смъртна причина в Мексико от тогава, посочва ДПА.

Към момента температурите в 27 от 32-та мексикански щата са над 40 градуса. В четвъртък в северния град Монклова в щата Колауила е била регистрирана температура 46 градуса.

Сушата, горещата вълна и недостигът на вода в Мексико са толкова големи, че дори полицията блокира движението в град Мексико в знак на протест.

През последните месеци жителите на някои квартали на столицата редовно образуват човешки вериги, за да блокират булеварди с искане да им бъде осигурена вода.

В южните мексикански щати Табаско и Чиапас е толкова горещо, че десетки маймуни от вида мексикански мантиев ревач падат мъртви от дърветата.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase