Снимка: БГНЕС
fallback

Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува заповедта за арест, поискана от прокурора на Международния наказателен съд (МНС) срещу израелски лидери, като заяви, че не е възможно Израел и "Хамас" да бъдат поставени на равна нога, предаде Франс прес.

Искането на прокурора Карим Хан е "възмутително", заяви Байдън в изявление.

"Нека бъда ясен: каквото и да намеква прокурорът, няма равнопоставеност между Израел и "Хамас", никаква", подчерта Байдън.

Oще по темата
"Винаги ще подкрепяме Израел срещу заплахите за неговата сигурност".

Ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкън определи съобщението на прокурора на МНС като "срамно" и добави, че то може да възпрепятства преговорите за прекратяване на огъня в Газа.

"Ние отхвърляме равнопоставеността, установена от прокурора между Израел и "Хамас". Това е позорно", подчерта Блинкън в изявлението си. "Хамас" е жестока терористична организация, която извърши най-тежкото клане на евреи след Холокоста и все още държи десетки невинни хора за заложници, включително американци", посочи той.

Освен това Международният наказателен съд "няма юрисдикция" над Израел, подчерта държавният секретар на САЩ.

Самият Бенямин Нетаняху заяви днес, че "отхвърля с отвращение" заповедите за арест, поискани от прокурор на Международния наказателен съд (МНС), насочени срещу самия него и представители на палестинското движение "Хамас".

"Като премиер на Израел отхвърлям с отвращение сравнението на прокурора от Хага между Израел, който е демократична държава, и масовите убийци от "Хамас"", се подчертава в изявлението на Нетаняху. (БТА, Асен Георгиев)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

Ами сега, ами сега?

преди 3 месеца

Ако Нетаняху стъпи на българска територия, ще бъде ли арестуван заради решението на МНС в Хага? В България уж медии много, а няма журналист, който да зададе този въпрос на българския премиер и коскоджамити дипломат номер едно Димитър Главчев.

88

Анонимен

преди 3 месеца

До turk - Защото ЯВНО в България живеем цивилизовани хора. Ако не ти харесва тук и си турчин, можеш спокойно да отидеш да си живееш в Турция. Защо не отиваш там, при положение, че не ти харесват църквите тук? Защото заплатата там е по-малка ли? Значи на първо място за теб не е религията, а парата. Тогава защо се правиш на вярващ?

87

Анонимен

преди 3 месеца

В цивилизованите общества Съдът е този, който преценява кой е виновен и кой не, а не президентите или министър-председателите. Щом се поставя под съмнение решението на МНС и то от президенти и министър-председатели, значи или си говорим за НЕцивилизовани общества, или за проблем в МНС. Първият вариант е Запада да признае, че е НЕцивилизовано общество, а вторият да признае, че МНС не е никакъв Съд, а инструмент за постигане на някакви цели на определени лица. Кое от двете си избирате?

fallback