Снимка: Falkenpost от Pixabay
fallback

Реколтата от захар в Куба намалява и стигна най-ниския си обем от 1900 година насам. Това принуждава правителстовто да внася захар, оказвайки натиск и върху местното производство на ром, безалкохолни напитки и лекарства, според официални доклади, двама икономисти и източник от индустрията за ром, предаде Ройтерс.

Президентът Мигел Диас-Канел каза, че държавната индустрия е произвела 71% от планираните 412 хиляди метрични тона, или малко по-малко от 300 хиляди метрични тона, и ще продължи производството и през май. Куба е произвела 350 хиляди метрични тона през последната жътва и докато някои захарни заводи остават отворени, добивите рязко спадат през май с настъпването на горещо и влажно време, придружено от летни дъждове.

"Това означава, че ще трябва да внасяме. По-малко захар означава, че има по-малко сироп и алкохол за различни индустрии и, разбира се, ром", коментира кубинският икономист Омар Евърлини, цитира БТА.

През годините карибската островна държава е била най-големият износител на захар в света. Произвеждала е 8 милиона метрични тона сурова захар през 1989 години, преди разпадането на Съветския съюз да предизвика постоянен спад.

Захарта е основна суровина в Куба, а в страната с нея се използват от производството на алкохол до различни продукти във фармацията.

Спорд Омар Евърлини данните показват, че производството е намаляло с повече от 50% от 2019 г. насам. За това са допринесли също строгите нови санкции на САЩ и пандемията от КОВИД-19, които подриха зависимите от внос валутни приходи на страната и поставиха началото на изтощителна икономическа криза, която продължава и днес.

Кризата се отразаява и на доставките на тор, гориво и други суровини, които са необходими за отглеждане и прибиране на тръстика и резервни части за мелници, опустошавайки реколтата.

В исторически план Куба е консумирала до 700 хиляди метрични тона захар годишно и е изнасяла останалата част. И докато фармацевтични сектор и други индустрии могат да си позволят да внасят суровини на основата на захар, то производителите на ром трябва да използват автентичната кубинска съставка, за да се поддържа идентичността на марката.

За производството на ром цените на алкохола на вътрешния пазар са се повишили с 46%, казва добре познат източник от индустрията, пожелал анонимност. По думите му някои кубински мелници са отворили за кратко този сезон, само за да произвеждат меласа, която може да се дестилира в алкохол за ром, и това наистина е помогнало, но не се доближава до решаването на проблема. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

malgiorno a tutti

преди 3 седмици

Ток и захар може и да нямат, но пък си имат пореден коджа лидер и много солена вода наоколо, да си посолят до насита манджата :). Може и да почнат да изнасят това океанско богатство, я за оранпутанова гомораша, я за брадата ирания, я за мадурина венецуела, я за кимска корея :).

20

опетков

преди 3 седмици

***, защо ми махна коментара?

19

Анонимен

преди 3 седмици

И тия позеленяха:)), ко-му-низъм и зе-лено. Весело ще стане.:))

fallback