Снимка: БГНЕС/ЕРА
fallback

Полша проверява дали полски съдия, който е имал достъп до класифицирана информация и е поискал политическо убежище в Беларус, е извършвал шпионаж, съобщи Ройтерс, като се позова на полските власти.

По-рано днес Томаш Шмит, съдия от административен съд във Варшава, поиска убежище в Беларус, заявявайки, че е действал в знак на протест срещу политиката на Полша спрямо Русия и Беларус. Това става ясно от видеоклип, излъчен от руска телевизия.

Като разпределителен център за западни военни доставки за Украйна, която се бори с руската инвазия, Полша твърди, че е станала основна цел на руски шпиони. Тя обвинява Москва и нейния съюзник Беларус, че се опитват да я дестабилизират.

Разпоредена е проверка дали Шмит е извършвал шпионаж срещу Полша предвид изявлението му и информацията, до която е имал достъп като съдия, заяви говорител на полската държавна прокуратура пред Ройтерс.

Според календара на съдебните заседания на Варшавския административен съд през следващия месец Шмит е трябвало да се произнесе по дела, свързани с издаване на разрешения за достъп до информация, представляваща тайна на НАТО и Европейския съюз. "Въпросът изисква незабавно изясняване", заяви полският министър на отбраната Владислав Кошиняк-Камиш пред репортери.

Отделно от това полската Агенция за вътрешна сигурност заяви, че проверява обхвата на поверителната информация, до която Шмит е имал достъп, заяви говорител на координатора на полските тайни служби./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Христо Христов

преди 3 седмици

Полските евроатлантици мачкат и преследват инакомислещите....

10

Богомил Трайков

преди 3 седмици

До Туск е в паника Само пъден К-Р- Е - Т- Н може да напише такива идиотщини

9

Туск е в паника

преди 3 седмици

Документите, на които е попаднал, уличават сегашното правителство и бяга за да си спаси живота. В ЕО чист политик няма. Вързани са всички на верижка. За да не им излязат греховете са си продали душата и народите си на Сатаната от Брюксел. Всъщност ЕО не е нищо повече от четвъртия германски райх, завзел Европа чрез корумпирани правителства и съдии.

fallback